Χριστός Ανέστη!

3 Απριλίου 2017

Το Πάσχα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Συνέντευξη με την Κατερίνα Δανδουλάκη Χιόνη


Την Παρασκευή 31 Μαρτίου το ιστολόγιο Familives πήρε συνέντεξη από τη συγγραφέα του βιβλίου μας "Το Πρώτο Πάσχα", Κατερίνα Δανδουλάκη ενώ παράλληλα ξεκίνησε και διαγωνισμό για το ίδιο βιβλίο όπου οι Εκδόσεις Άθως Παιδικά θα προσφέρουν στο νικητή ένα αντίτυπο του βιβλίου. Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές του ιστολογίου.
Παρακάτω παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη. Για περισσότερα αλλά και να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, παρακαλώ επισκευθείτε το Familives


Με ποια αφορμή ξεκίνησες να γράφεις παιδικό βιβλίο;
Το να γράψω βιβλίο γενικά ήταν ένα όνειρο, πολύ πολύ μακρινό, από αυτά που πίστευα πως ποτέ δεν θα πραγματοποιούνταν. Κι όμως, η ζωή τα φέρνει πολύ διαφορετικά από όσο εμείς τα σχεδιάζουμε ή τα φανταζόμαστε! Η αφορμή ήταν μια πρόταση συνεργασίας που έγινε από τις εκδόσεις Άθως παιδικά και έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι. Το πρώτο βιβλίο “Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ” ήταν καθαρά κατασκευές για μεγάλα και μικρά παιδιά. Το “Πρώτο Πάσχα” πλέον είναι η πρώτη μου απόπειρα να ξανά-γράψω την ιστορία των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού, προσπαθώντας να τη δω μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.  

Ποιο είναι το όνειρο και ποιος ο στόχος για τη συγγραφή του βιβλίου;
Στόχος μου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το Ευαγγέλιο, με τρόπο σύγχρονο , ώστε να το αγαπήσουν και αργότερα , αν θέλουν , να διαβάσουν και την πηγή της πίστης μας, την Αγία Γραφή. Πιστεύω ότι μόνο μιλώντας τη γλώσσα των παιδιών και υιοθετώντας όλα τα μέσα (εικόνα, χρώμα, παιχνίδι) μπορούμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους, για ένα θέμα που στις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ταμπού και σίγουρα από τους περισσότερους οπισθοδρομικό. Κι όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο σύγχρονο και διαχρονικό, από το Λόγο του Ευαγγελίου. Η ελπίδα μου λοιπόν είναι με αυτά τα βιβλία να μπορέσουμε οι γονείς, αλλά και οι δάσκαλοι και οι κατηχητές να φέρουμε τα παιδιά λίγο πιο κοντά στο Χριστό, ένα ζητούμενο τόσο σημαντικό όσο και η ίδια η ζωή των παιδιών μας. Οι ιστορίες και των δύο βιβλίων επικεντρώνονται στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Σκέφτεσαι να γράψεις κ επόμενο βιβλίο με πιο γενικό περιεχόμενο; Τα δύο πρώτα βιβλία επικεντρώθηκαν στα Χριστούγεννα και το Πάσχα, μιας και είναι η βάση της πίστης μας και το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Σαφώς, εφόσον υπάρχει θετική ανταπόκριση, σχεδιάζουμε και άλλα βιβλία. Το θέμα όμως των βιβλίων είναι κάτι που δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις, αφού οι ιδέες και η έμπνευση είναι κάτι απρόβλεπτο τις περισσότερες φορές.  

Είναι εύκολο ένας ενήλικας να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης ενός μικρού παιδιού;
Τα παιδιά σκέφτονται απλά και καθαρά. Έχουν αυτή την περιέργεια του νέου και αυτή τη λαχτάρα να μάθουν τα πάντα, να γνωρίσουν όσα περισσότερα μπορούν για τα πάντα γύρω τους, ενώ ταυτόχρονα είναι προδιατεθειμένα να αγαπήσουν τα πάντα και τους πάντες. Αν ο ενήλικας καταφέρει να καθαρίσει το μυαλό του από τα περίπλοκα συναισθήματα, τις πολλές αμφισβητήσεις και βρει τη δύναμη που χρειάζεται για να αγαπήσει αληθινά, τότε ναι, μπορεί να προσεγγίσει τον τρόπο που σκέφτεται ένα παιδί. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσει κανείς. Μόνο θα κερδίσει από αυτό!  

Έχει το παιδικό βιβλίο μέλλον στην εποχή της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών;
Δεν μου αρέσει να αφορίζω ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία. Η ίδια χρησιμοποιώ πολύ το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα εν γένει και έχω την πεποίθηση πως όλα είναι εργαλεία στα χέρια του ανθρώπου. Ανάλογα δηλαδή με το πώς επιλέγει να τα χρησιμοποιήσει, θα έχει την αντίστοιχη “ανταπόδοση”, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Σαφώς το παιδικό βιβλίο ....

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη στο http://www.familives.gr/

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε
από το e-shop των Εκδόσεων Σταμούλη
http://bit.ly/proto-pasha


Μοιράστε το


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...